Přehnala jste to na oslavě? Snědla jste něco nezdravého? Třeba právě procházející maso?
Problémy s trávením nebo nadýmáním dokáží člověku pořádně zkazit den.
Nic se neděje, když se to stane občas.
Jenže pokud takových přešlapů je 7 do týdne, tak už je to zásadní.
„Zdraví začíná ve střevech.“
To prohlásil Hippokrates už před tisíci lety, ale i dnešní lékaři se s ním na tom shodují.
70 % imunity pochází z našich střev (Zdroj UCLA Health)
Z toho logicky vyplývá, že pokud chceme být zdravé a cítit se dobře, je důležité na naše střeva myslet.
I když jsou schovaná někde uvnitř a většinou o nich ani nevíme.
Ale když se ozvou, tak je to většinou pořádný mazec.
Jak pečovat o svá střeva, aby dobře trávila, dodávala tělu energii a netrápila nás třeba „zaraženými prdy” 🙂
Naše tělo jsou v podstatě „chodící bakterie“
Je to tak.
Vědci odhadují, že se v mužském těle o váze 70 kg se nachází asi 30 bilionů lidských buněk. A vedle toho v takovém těle žije 40 bilionů bakteriálních buněk. (Zdroj Revidované odhady počtu lidských a bakteriálních buněk v těle – Plos Biology, 2016)
Velká část bakterií se nachází právě ve střevech. A zcela zásadně ovlivňují nejen to, jak se cítíme, ale zdraví obecně.
Ve střevech se těmto bakteriím souhrnně říká střevní mikrobiom.
Možná znáte starší označení střevní mikroflóra, které už se dnes moc nepoužívá.
Obojí v podstatě znamená mikroorganismy (mikroby) jako jsou bakterie, houby, plísně a viry, které žijí v našem trávicím traktu.
Některé jsou přátelské a jiné naopak nepřátelské.
Každý den spolu v našich střevech bojují.
Těch přátelských chceme mít logicky co nejvíc, protože rozkládají to, co jíme. Mění potravu na živiny, které potřebujeme pro své fungování.
Ale pak tu jsou i „nepřátelské“ mikroby, které spouští záněty a mohou dokonce způsobit nejrůznější onemocnění.
Abychom byli zdraví, tak potřebujeme, aby mezi nimi panovala rovnováha.
Respektive chceme, abychom ve střevech měli více těch přátelských bakterií než těch škodlivých.
Střevní mikrobiom má vliv na délku života
Nejde jen o dobré trávení.
To jak kvalitní máme střevní mikrobiom ovlivňuje i to, jak dlouho budeme žít.
Jak je to možné?
Stárnutím se totiž mění.
Asi tušíte správně, že k horšímu.
Tím, jak se mikrobiom v pozdní dospělosti mění, dochází k nerovnováze, škodlivých baktérií je moc a imunita se oslabuje. (Zdroj Střevní mikrobiom, stárnutí a dlouhověkost: Systematický přehled)
Střevní mikrobiom pak spouští prozánětlivé reakce. Mluvíme o syndromu děravého střeva.
To znamená, že naše střeva nám sami dělají záněty!
Ty buď vyřešíme nebo se promění v chronické záněty a to už je jen krůček z závažným onemocněním, které zkracují naše roky.
Nejde jen o dlouhověkost
Není to jen o tom, že je důležité se o zdraví střev starat z důvodu toho, že chceme žít co nejdéle.
Jde také o to, jak to naše žití bude vypadat.
A na to má střevní mikrobiom také obrovský vliv, protože ovlivňuje:
- trávení
- vstřebávání pro tělo důležitých látek
- naši imunitu
- zdraví důležitých orgánů jako srdce nebo mozek
- váhu
- duševní zdraví
- endokrinní poruchy
- kardiovaskulární poruchy
- autoimunitní poruchy
Jak pečovat o střevní mikrobiom
Každý jeden z nás má v rukou silnou zbraň, kterou dokážeme držet na uzdě ty nepřátelské mikroby.
A tou zbraní je jídlo.
To, co jíme, zásadně ovlivňuje naše zdraví.
Je to navíc věc, kterou dokážeme zcela jednoduše změnit a máme jí plně ve svých rukou. Nebo v rukou své manželky 🙂
Na rozdíl třeba od životního prostředí nebo kvality vody, což už tak jednoduše pod kontrolou nemáme.
Nikdo nám nedrží pistoli u hlavy a nenutí nás jíst smažené jídlo, vysoce zpracované potraviny, přesolené, nebo plné cukru.
Takže jaké potraviny podpoří dobrý poměr mezi přátelskými a nepřátelskými bakteriemi v našem střevě?
Jezte potraviny bohaté na vlákninu
Vláknina je klíčová pro zdraví střevního mikrobiomu.
Především nerozpustná vláknina, kterou najdeme v celozrnných produktech, luštěninách, ovoci a zelenině.
Nejen že střevo krásně vyčistí, protože na sebe nabalí škodliviny, ale zároveň je to potrava pro ty přátelské střevní bakterie.
Jezte rozmanitě
Každý potravina, ať je to maso, mléčné výrobky, ovoce, zelenina obsahuje trošku jiné látky.
Jiné vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny ad.
Takže čím rozmanitější složení potravin budete jíst, tím více různých látek se dostane do střeva.
A tím rozmanitější bude i složení Vašeho mikrobiomu. Což je přesně to, co potřebuje. Rozmanitost.
Zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny
Fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kimchi, kefír, jogurty, ad., protože osahují probiotika.
To jsou živé bakterie, které mohou přispět k posílení a udržení zdravého mikrobiomu.
Pokud je budete jíst pravidelně, opět podporujete růst těch přátelských bakterií.
Omezte příjem cukru a umělých sladidel
Vysoký příjem cukru a umělých sladidel může narušit rovnováhu střevního mikrobiomu.
A navíc podpořit růst nepřátelských bakterií.
Takže se snažte minimalizovat potraviny, které obsahují sladidla nebo hodně přidaného cukru.
Takže různé slazené nápoje, sušenky, dortíky, ad.
Dostatečně pijte
Pravidelný pitný režim je důležitý i pro naše střeva.
Bavíme se hlavně o čisté vodě, která by měla být naprostým základem pitného režimu.
Voda je nezbytná pro transport živin a kyslíku do buněk včetně střevních buněk, které tvoří střevní bariéru a podporují zdraví mikrobiomu.
A také pomáhá při vylučování odpadních látek a toxinů z těla. Což je zase důležité pro prevenci zánětů a udržení zdravého střevního prostředí.
Vyvarujte se zbytečného užívání antibiotik
Antibiotika mají určitě své místo v léčbě bakteriálních infekcí. Ale jejich nevýhodou je, že ničí ty přátelské bakterie ve střevech.
Takže je vhodné je užívat jen když je to nezbytně nutné.
A zároveň společně s nimi doplnit probiotika. Tzn. buď s nimi užívat i probiotika v tabletách, nebo zařadit víc potravin, které probiotika obsahují.
Zvažte užívání vhodného doplňku stravy
Pokud máte nějaké problémy s trávením, nadýmáním nebo vyprazdňováním, nemusíte hned nutně sahat po lécích.
Existuje mnoho přírodních látek, které slouží buď jako prevence, nebo pomohou, když se objeví nějaký problém.
Stejně tak pokud z nějakého důvodu Váš jídelníček neobsahuje dostatek potravin, které podporují zdraví střev a střevního mikrobiomu.
Pak vhodně zvolený doplněk stravy může být tou správnou volbou.
Jmenovitě jde třeba probiotika, laktobacily, prebiotika, vláknina, omega 3, zinek, vitamín D.
Ale také kurkuma nebo zázvor podporují zdravé trávení.
Nebo třeba Aloe Vera.
Aloe vera: zdravé trávení, ale i detox a imunita
Aloe vera je známá jako přírodní prostředek proti spáleninám, když se říznete a máte drobnou ránu, když Vás něco štípne, udělá se Vám opar.
Pak je možné sáhnout po gelu, nebo šťávě, která se získává z jejích listů. A jednoduše jí natřít na postižené místo.
Šťáva z aloe se také pije, a pomáhá zklidnit trávení a zažívání, pálení žáhy.
Ale to není všechno.
Aloe vera:
- podporuje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém
- působí jako antioxidant
- přispívá k pročištění a detoxikaci těla
- pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi
- podporuje činnost gastrointestinálního traktu
- pomáhá proti zácpě
Aloe Vera: rostlina nesmrtelnosti
Aloe Vera je úžasná rostlina, která roste v horkém podnebí, jako je Kalifornie, Nové Mexiko a Karibik.
Má dlouhé, tlusté trojúhelníkové listy. Silná vnější vrstva se skládá z kůry a střední vrstva se skládá z hořké žluté mízy. Ve středu je gel, který lze aplikovat přímo na pokožku.
Před 2000 lety považovali řečtí vědci Aloe vera za univerzální všelék.
Egypťané zase nazývali aloe „rostlinou nesmrtelnosti“.
Obsahuje totiž více než 75 látek, které jsou pro naše zdraví nezbytné. (Zdroj: Indian Journal of Dermatology, 2008)
Vitamíny (A, C, E, B) a minerální látky (vápník, hořčík, zinek, chrom, sodík, železo, mangan a měď).
Pak také aminokyseliny, důležité enzymy jako amylázu, lipázu a celulázu, které podporují trávení tím, že pomáhají rozkládat tuky, cukry a celulózu.
Ale také některé cukry, steroly, antrachinony, mastné kyseliny, hormony, ad.
Díky svému složení se využívá jak v kosmetice, tak k léčebným účelům v několika kulturách po tisíciletí: Řecko, Egypt, Indie, Mexiko, Japonsko a Čína. A to jak vnitřně, tak zevně.
Aloe Vera není vhodná pro každého
Přesto, že se jedná o přírodní látku, může přinášet aloe i nežádoucí účinky.
Tím hlavním je, že při vyšším množství může mít projímavé účinky.
Může za to látka zvaná aloin, která stimuluje pohyby střev, což může vést ke zvýšené stolici a někdy i k průjmům.
Takže v případě čerstvé aloe je potřeba být opatrný s množstvím. Když chcete šťávu pít, je lepší využívat gel z vnitřní části listu aloe vera, který je průhledný a slizovitý. Ten má méně projímavé účinky a je běžně používán pro podporu trávení a zdraví střev.
V případě doplňku stravy je pak důležité nepřekračovat doporučené dávkování.
Opatrní by měli být i lidé, kteří užívají trvale nějaké léky, protože aloe vera může účinek těchto léků zvýšit, nebo naopak snížit.
Poradit s lékařem by se tedy měl každý, kdo užívá:
- léky na ředění krve
- léky na snížení krevního cukru, diabetes
- laxativa, tedy projímadla
- diuretika
- léky na srdeční rytmus
Stejně tak lidé, kteří se léčí s nějakým onemocněním trávicího traktu, těhotné a kojící ženy.
Aloe Active pro podporu trávení (Novinka!)
Aloe Active je skvělým potravinovým doplňkem pro zdraví střev a podporu střevního mikrobiomu.
Unikátní kombinace, která vedle aloe vera obsahuje i řadu dalších skvělých látek.
- Fenykl, který podporuje normální trávení.
- Anýz, který podporuje trávení a chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje funkci střevního traktu.
- Rakytník, který podporuje imunitu i zdravé trávení
- Hořec, který podporuje trávení
- Vitamín C, který přispívá k normální funkci imunitního systému
- Brusinky, které podporují přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu
- a také Inulin a vápník
Tím důležitým pro zdravé trávení jsou také prebiotika (Glukomannan podporuje střevní funkci) a probiotika (Lactobacillus acidophilus).
Prostě 13 přísad v jedinečném mixu, který podpoří Vaše trávení, imunitu a zdraví střevního mikrobiomu.
Vyzkoušejte novinku Aloe Active pro očistu těla a zdravé trávení
Dejte svým střevům to, co potřebují
To, co si dáváme na talíř, bezesporu ovlivňuje nejen to, jak se budeme cítit každý den.
Ale hlavně jak budeme zdraví.
Platí to i v případě střevního mikrobiomu.
Nejde totiž jen o to, jestli se nebudete cítit po každém jídle nafouklá, nebo budete mít problém jít na záchod.
Na střevním mikrobiomu závisí i naše imunita, jestli se z jídla dokážeme vstřebat všechny důležité látky.
Ale i zdraví srdce, mozku a dalších důležitých orgánů.
Zkrátka sice nenápadné, ale zdravé střevo je to, co pro zdravý a dlouhý život potřebujeme.
A je potřeba ho „nakrmit“ tou správnou stravou a případně to ještě podpořit vhodným doplňkem stravy.
Třeba s Aloe vera.
Napsat komentář