Každý z nás už se v životě setkal s tím, že měl nějaký problém s trávením.
Nafouklé břicho, nevolnost, plynatost, zácpa nebo naopak průjem. Ale třeba i pálení žáhy.
Pokud je to občas a víte, proč se to stalo, je to v pořádku.
Většinou stačí dát si den nebo dva dietnější režim a zažívání se zlepší.
Dlouhotrvající stav je ale potřeba vždycky konzultovat s lékařem a zahájit odpovídající léčbu.
Těmto stavům jde ale většinou přecházet díky vhodně nastavenému životnímu stylu.
Pojďme se podívat na 10 tipů, jak naprosto přirozeně problémům s trávením předcházet.
1.Vyhýbejte se vysoce zpracovaným potravinám
Správná strava je alfou a omegou zdravého trávení.
Naučte se jíst skutečné jídlo bez zbytečných barviv, glutamátu, soli, cukru, různých zahušťovadel, dochucovadel, konzervantů a dalších „dobrot“, kterými jsou mnohé vysoce zpracované potraviny napěchované.
Jezte jídlo ze základních surovin, které bude obsahovat kvalitní bílkoviny, cukry a zdravé tuky. Čerstvé ovoce a zeleninu.
Všechny ty dochucovadla, konzervanty, ztužené tuky a další přidané látky nejsou pro Vaše zdraví vůbec dobré.
Vedou k zánětlivým onemocněním střev a a dalším autoimunitním onemocněním.
Řada potravin je navíc slazena umělými sladidly, které mohou způsobit problémy se zažíváním.
2. Jezte dostatek vlákniny
Vláknina má pro naše zdraví zásadní význam.
Reguluje funkci střev.
Běžný zdravý člověk by měl za den sníst 30 g vlákniny. To je optimální stav.
Strava s vysokým obsahem vlákniny je spojována se sníženým rizikem trávicích stavů, včetně vředů, refluxu, hemoroidů, divertikulitidy. (Zdroj: Nutrition Reviews, 2009)
Existuje rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina.
Rozpustná vláknina na sebe při průchodu trávicím traktem naváže velké množství vody a jak prochází střevem, postupně je zpracovávaná. Je živnou půdou pro zdravé bakterie a tudíž působí jako prebiotikum (nestravitelná složka potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry).
Nerozpustnou vlákninu najdeme v luštěninách, ovesných otrubách, ořechách a dalších semínkách, nebo v luštěninách.
Nerozpustná vláknina působí jako kartáč na naše střeva a zbavuje jich usazených škodlivin. Nerozpustnou vlákninu najdeme například v zelenině, celozrnných obilninách a pšeničných otrubách.
Jedno důležité upozornění u vlákniny. Pokud jste dosud nebyli zvyklí jíst tolik vlákniny, tak nezapomeňte zvýšit svůj pitný režim. Jinak si koledujete o zácpu.
Vláknina proto, aby správně prošla trávicím systémem potřebuje dostatek tekutin.
3. Dostatečně pijte
Pokud málo pijete, riskujete mimo jiné i zácpu.
Kolik je optimální množství tekutin?
To je hodně individuální a je to závislé od toho, kde pracujete a jak jste aktivní.
Pokud pracujete v teplém prostředí, tak určitě za den potřebujete vypít víc tekutin, než když někdo sedí v klimatizované kanceláři.
Stejně tak při sportu je potřeba zvýšit příjem tekutin.
Běžně ale počítejte zhruba s 1,5 – 2 litry vody, neslazeného bylinného čaje nebo jiného bezkofeinového nápoje. Vysoký obsah vody má například i některé ovoce a zelenina. Okurky, cukety, rajčata, meloun, broskve ad. Nebo pokud si dáte polévku.
To všechno se do přijatých tekutin započítává.
4. Vybírejte si zdravé tuky
Dostatečné množství zdravých tuků také pomáhá Vašemu trávení. Navíc v tucích jsou rozpustné některé důležité vitamíny, takže pokud chcete z jídla získat maximum živin, i tuky jsou pro tělo nesmírně důležité.
Tedy ty správné a zdravé tuky. Například omega 3 mastné kyseliny.
Některé studie ukázaly, že omega-3 mastné kyseliny mohou snížit riziko vzniku zánětlivých onemocnění střev. Jako je ulcerózní kolitida nebo Kronova choroba. (Zdroj: Gut, 2014)
6. Zbytečně se nestresujte
Stres negativně ovlivňuje nejen Vaše zdraví, ale i trávení.
Možná už jste zažili situaci, že před nějakou důležitou zkouškou nebo jinou životní situací jste byli ve stresu. A v ten okamžik jste neměli na jídlo ani pomyšlení. Případně se Vám udělalo nevolno.
Pokud je totiž tělo ve stresu, tak nefunguje správně trávení.
Stejně tak pokud máte hektické zaměstnání, nemáte čas se v klidu najíst. Jídlo do sebe jen „naházíte“ a ve výsledku Vám to neudělá dobře od žaludku.
7. Dostatečně žvýkejte a jezte pomalu
Tohle souvisí s předchozím bodem. Pokud máte hektický režim, nebo se prostě jen nedokážete sednout v klidu k jídlu, tak to není dobře.
Při jídle byste se měli soustředit jen na jídlo. Nečíst si u toho noviny, neprojíždět účty na sociálních sítích.
Ale v klidu se najíst. Jídlo dostatečně rozžvýkat. Díky tomu si s ním pak Váš trávicí trakt lépe poradí.
8. Nezapomeňte se hýbat
To, že pohyb pomáhá Vašemu zdraví je bez debat.
Tím pádem má pozitivní vliv i na trávení.
Určitě to není o tom, že se hned po jídle vrhnete na sport, to byste si moc nepomohli.
Ale například když to přeženete s jídlem na nějaké oslavě, krátká procházka Vám pomůže snadněji vytrávit.
Navíc pokud budete pravidelně sportovat, udržíte si zdravou váhu a to ve výsledku pomůže i Vašemu trávení.
9. Vyhýbejte se alkoholu a cigaretám
Nadměrné pití alkoholu a kouření neblaze působí i na trávení.
Narušuje fungování trávicího systému a může vést k různým nemocem.
Nadměrné pití alkoholu může vést ke krvácení v trávicím traktu.
Alkohol je také spojován se zánětlivými onemocněními střev, prosakováním střev a škodlivými změnami střevních bakterií. (Zdroj: Alkohol Research, 2015)
Kouření je zase spojováno s vyšším rizikem refluxu, pálením žáhy, žaludečními vředy a zánětlivým onemocněním střev.
10. Podpořte zdraví střev
Fermentované potraviny
Jedná se o kvašené potraviny, které díky fermentaci dodávají tělu bakterie, které střeva potřebují pro správnou činnost. Navíc podporují imunitu, takže nejsou přínosem jen pro naše střeva, ale celkově pro naší imunitu.
Mezi nejznámější fermentované potraviny patří kysané zelí, kysaná zelenina kimchi, kefír. Ale třeba i kváskový chléb.
Probiotika
Probiotika jsou kultury mikroorganismů, které pomáhají při trávení, zlepšují imunitu a ničí pro tělo nezdravé bakterie.
Najdeme je třeba ve fermentovaných potravinách.
Nebo ve formě potravinových doplňků.
Je dobré je nasadit společně s antibiotickou léčbou, protože ta naopak ty prospěšné bakterie ve střevech ničí.
Zinek
Zinek je minerál, který naše tělo nedokáže vyrobit. A přesto ho potřebuje pro své správné fungování. Mimo jiné i pro správné trávení.
Ve skutečnosti je zinek druhým nejrozšířenějším stopovým minerálem ve vašem těle – po železe – a je přítomen v každé buňce. (Zdroj: Nutrients, 2013)
Je tedy potřeba, aby Váš jídelníček obsahoval i potraviny bohaté na zinek.
Mezi ně patří například hovězí a vepřové maso, ryby a mořské plody, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy, vejce, ale třeba i houby, ad.
Kurkuma
Tradiční Ajurvédská medicína doporučuje kurkumu jako pomocníka pro lepší trávení.
Kurkuma totiž:
- pomáhá například s nadýmáním a plynatostí
- zvyšuje tvorbu žluči
- pomáhá trávit tuky
- je protizánětlivá
- pomáhá při bolesti žaludku
- snižuje pálení žáhy
Trávení si zaslouží Vaší pozornost
Na první pohled to tak možná nevypadá, ale trávení je důležitý proces v našem těle.
Navíc zahrnuje řadu orgánů. Jak jídlo prochází trávicím traktem. Začíná to u úst, která produkují sliny. Pak postupuje jícnem, přichází na řadu žlučník, který produkuje žluč, která je důležitá pro rozložení potravy. Žaludek, střeva.
Když jeden z těchto orgánů funguje špatně, nebo přestane fungovat, má to na naše zdraví zásadní dopad.
Trávení je teda potřeba věnovat náležitou pozornost a dodržovat zásady zdravého životního stylu.
Prevence je vždycky lepší, než pak řešit nějaký zdravotní problém.
Tyhle tipy Vám pomohou zcela nenásilně a přirozeně dělat něco pro své zdraví.
Napsat komentář